Game of Thrones | Kausi 2 (2012) - arvostelu



Luojat: David Benioff, D. B. Weiss
Pääosissa: Peter Dinklage, Kit Harington, Emilia Clarke, Lena Headey,
Maisie Williams, Richard Madden, Michelle FairleySophie Turner, Jack Gleeson,
Alfie Allen, Charles Dance, Liam Cunningham, Nikolaj Coster-Waldau, 
Aidan Gillen, Iain Glen, Gwendoline Christie, Natalie Dormer,
John Bradley, Rory McCann, Isaac Hempstead Wright
Genre: Draama, Fantasia, Toiminta
Jaksoja: 10

''The night is dark and full of terrors.''

Lähes täydellisen ensimmäisen tuotantokauden jälkeen olikin aika uppoutua seuraavan pariin ja katsoa, mihin tiivistunnelmainen ja perusteellinen alustus tarinan seuraavaksi veisi. Kuten mainitsinkin edellisen kauden arvostelussani, olen aina ollut hyvin skeptinen erityisen suosittuja elokuvia ja sarjoja kohtaan, eikä Game of Thrones ollut tosiaankaan poikkeus. Ollakseni täysin rehellinen kanssanne jopa pelkäsin sen katsastamista, sillä kausien julkaisujen aikaan se oli yksi maailman puhutuimmista sarjoista, ellei se kaikista puhutuin. Lopulta päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja katsoa sen. Loput onkin sitten historiaa.

Ensimmäinen kausi tarjosi minulle enemmän kuin mitä olisin koskaan voinut toivoa, enkä malttanut odottaa tulevia kausia enempää. Game of Thrones on siis yhdysvaltalainen fantasiadraamasarja, joka perustuu George R. R. Martinin ylistettyyn ''Tulen ja jään laulu'' -fantasiakirjasarjaan. Sarja käsittelee hahmojensa kautta lukuisia teemoja ja konflikteja, jotka pyörivät sodan, uskonnon, seksin, väkivallan, sekä lojaalisuuden ja oikeuden ympärillä. Kestääkö sillä kuitenkin kantti, kun järkälemäistä tarinakokonaisuutta lähdetään edistämään ja laajentamaan entisestään?


Ned Starkin yllättävän mestauksen jälkeen, välit alkavat sukujen välillä kiristymään ja sodan kaiku alkaa kuulumaan horisontissa lähestyvän. Juuri kuninkaaksi kruunattu Joffrey Baratheon saa järkyttävällä ratkaisullaan isänsä menettäneen Robb Starkin valmistelemaan hyökkäystä Kuninkaansatamaan koston toivossa. Samaan aikaan Jon Snow matkustaa Yövartion miesten kanssa Muurin toiselle puolelle, kun taas Daenerys Targaryen yrittää päästä takaisin Westerosiin dothraki-joukkonsa ja vastasyntyneiden lohikäärmeidensä avustuksella.

Ensimmäisen kauden jättämän shokkihoidon jälkeen oli aika paneutua jäätävän juonenkäänteen jälkeisiin välienselvittelyihin ja seurauksiin. Starkin perheen kokeman järkyttävän menetyksen jälkeen, sota Westerosissa alkaa vaikuttamaan yhä todennäköisemmältä ja todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Lukuisat hahmot alkavat suru-uutisten myötä nostamaan panoksiaan ja valmistelemaan seuraavia siirtojaan paljon riskialttiimmalla asenteella päästäkseen niskan päälle vaikutusvaltaisimmille tonteille.


Armoton pettäminen ja kiero manipuloiminen hahmojen välillä jatkuu jatkumistaan, eikä taistelu rautavaltaistuimestakaan rauhoitu, vaan päinvastoin. Luottamus ja toverillisuus siirretään visusti sivuun omien pyrkimyksien ja kunniahimoisten suunnitelmien täyttämiseksi, eikä kunniankaan ylläpitäminen tunnu enää olevan tärkeimpänä prioriteettina kenellekään. Kun valtaistuinpeliä pelataan, siinä joko voittaa tai kuolee. Tämän vuoksi hahmot alkavat pelaamaan sitä itselleen kannattavimmalla tavalla, vaikka se vaatisikin suuria uhrauksia pitkän ja kuoppaisen matkan aikana.

Kokonaisvaltaista tarinaa jatketaan siitä, mihin edellinen kausi jäi. Se onnistuu moitteettomasti imaisemaan katsojan mukaansatempaavalla tarinankerronnallaan edistäen lukuisten hahmojen tarinakaaria maltillisesti eteenpäin. Olen edelleenkin ällistynyt siitä, kuinka monitasoinen ja -ulotteinen tarinankerronta todella onkaan konseptin ollessa niin massiivinen ja syväluotaava. Ensimmäiseen tuotantokauteen verrattuna toisen kauden tasapainotus tarinakaarien välillä tuntuu olevan astetta poukkoilevampaa, etenkin ensimmäisten jaksojen aikana.


Vaikka tarina hyppiikin aluksi holtittomastikin tapahtumapaikkojen ja hahmojen välillä, se onnistuu siitäkin huolimatta pääsemään kauden puoleen väliin mennessä takaisin luonnolisen rytminsä pariin. Edellisen kauden pohjustaessa erinomaisesti sarjan syväluotaavia hahmoja, toisella kaudella niitä syvennetään ja kehitetään entistä moniulotteisemmiksi. On kiehtovaa nähdä, kuinka sukujen historian tarjoamat eripurat ja hahmojen koettelemukset paljastavat heidän todelliset luonteensa kaiken ylellisen verhoilun alta.

Jos jotain ensimmäisellä kaudella opimme, niin ainakin sen, ettei kehenkään voi luottaa täydellä varmuudella ja sama asetelma jatkuu edelleenkin toisen kauden aikana. Sarjan hahmot ovat erittäin hyvin kirjoitettuja kokonaisuuksia, jotka hengittävät ja muovautuvat tarinan tarjoamien efektiivisten käänteiden mukana. Vaikka kaikki käsiteltävät hahmot ovatkin upeita tapauksia omissa arvoissaan ja ansaitsevat kyllä paikkansa valokeilassa, tietyt tapaukset kuitenkin erottuvat selkeästi puolekseen tämän kauden aikana upean ja huolellisesti käsitellyn kasvun myötä.


Jack Gleesonin esittämän Joffrey Baratheonin raivostuttava teko edelliskaudelta ja hänen tyrannimainen hallitsemistyylinsä Kuninkaansatamassa ovat saaneet luultavasti jokaisen katsojan veren kiehumaan kontrolloimattomasti epäinhimillisten ja armottomien ratkaisujen myötä, mutta tämän pelkurimainen olemus ei kuitenkaan miellytä jokaista perheenjäsentä, puhumattakaan kuningaskunnassa asustelevista asukeista. Kuningas Joffrey pyrkii näyttämään vaarallisuutensa harjoittaen väkivaltaa alamaisiinsa kyseenalaisin perustein, minkä vuoksi hänellä ei luonnollisesti ole kovinkaan monta kannattajaa tukenaan, puhumattakaan siitä, että hänen perheenjäsenensä eivät ota nuorta miehen alkua tosissaan.

Vaikka sarjan materiaali onkin ollut alusta asti hyvin vaativaa ja painostavaa seurattavaa, siinä osataan myös vakuuttavasti käyttää komediaa hyväksi tunnelman lievittäjänä. Tulemmekin seuraavan selkeän onnistujan pariin, eli Peter Dinklagen esittämään Tyrion Lannisteriin. Lyhytkasvuinen Tyrion säkenöi kirkkaasti muiden seasta nasevan sarkastisten ''one-liner'' -vastaustensa avustuksella, jotka eivät ainoastaan näytä kuinka sanavalmis ja nerokas hahmo on kyseessä, mutta myös kuinka ristiriitaiset välit hahmojen välillä todellisuudessa ovat, vaikka kuinka läheiset välit heillä paperilla kuuluisivatkaan olla.


Sarjan tunnelma hakee vertaistaan, tarinan leikkiessä katsojan tunteilla jatkuvasti muunnellen kaikkia odotuksia lennosta ja ajoittain myös jopa erittäin brutaalein keinoin. Se, jos mikä, pitää katsojan tiukasti kiinni ja investoituneina laajaan tarinakokonaisuuteen, joka tuntuu vain jatkavan avartumistaan, vaikka riskit ylikuormitukselle ovat läsnä koko ajan. Jännitystä osataan nostaa sekä hyvin äkkinäisillä, että hienovaraisilla tavoilla, mikä tekee katsojan tulevien tapahtumien arvailuista kutakuinkin mahdottomia tehtäviä. Hahmojen väliset ailahtelevat suhteet ja piinavat jännitteet pitävät tarinan vaikuttavana ja efektiivisenä alusta loppuun.

Game of Thronesin toinen tuotantokausi onnistuu jopa yllättävän mainiosti jatkamaan sarjan huimaa lentoa, eikä sillä tunnu olevan kompastumisen vaaraa lähimaillakaan näin perusteellisen ja huollitellun suunnittelutyön myötä. Toinen kausi tuo sarjaan enemmän fantasiaelementtejä lohikäärmeillään ja kiehtovaa mytologiaa erikoisilla uskonnoillaan, mikä avartaa jo järkälemäistä konseptia entisestään aivan omiin sfääreihinsä. Kun ensimmäinen kausi tarjosi pistävää shokkiarvoa lopetuksellaan, toinen kausi keskittyy enemmän intiimien välienselvittelyjen pysäyttämättömiin tapahtumasarjoihin ja seuraamuksiin, jotka taas aloittavat uusia sellaisia.


Toisella kaudella omat suosikkihahmoni ovat alkaneet pikkuhiljaa hahmottumaan joukosta. Omani ovat tähän mennessä olleet ehdottomasti Kit Haringtonin esittämä Jon Snow, Richard Maddenin esittämä Robb Stark ja aiemminkin korokkeelle nostettu Peter Dinklagen esittämä Tyrion Lannister. Erittäin laadukkaan toisen kauden jälkeen onkin kiehtovaa nähdä, että onnistuuko kolmas kausi pitämään yllä sarjan erinomaista laatua vai alkaako konseptin massiivisuus puhkomaan vääjäämättömiä aukkoja. Tiemme nyt sen pariin vie...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 15.6.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit