Game of Thrones | Kausi 3 (2013) - arvostelu



Luojat: David Benioff, D. B. Weiss
Pääosissa: Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke,
Kit Harington, Richard Madden, Iain Glen, Michelle Fairley, Aidan Gillen,
Charles Dance, Liam Cunningham, Stephen Dillane, Carice van Houten, Natalie Dormer,
Jack Gleeson, Isaac Hemptead-Wright, Sophie Turner, Maisie Williams, Alfie Allen,
Oona Chaplin, Joe Dempsie, Rose Leslie, Sibel Kekilli, Rory McCann,
John Bradley, James Cosmo, Jerome Flynn, Conleth Hill
Genre: Draama, Fantasia, Toiminta
Jaksoja: 10

''Dracarys!''

Kahden erinomaisen ensimmäisen tuotantokauden jälkeen onkin aika siirtyä seuraavan pariin. Odotukseni kautta kohtaan olivat massiiviset, mutta luotin samalla myös siihen, että sarjan luojat David Benioff ja D. B. Weiss onnistuisivat jatkamaan hittisarjansa hurjaa lentoa pidemmälle. Ensimmäisten kausien aikana sarja oli julkaisuaikoihin noussut vakuuttavasti kaikkien huulille ja tulevaisuus tuntui näyttävän hyvin valoisalta.


Game of Thrones on yhdysvaltalainen fantasiadraamasarja, joka perustuu George R. R. Martinin ylistettyyn ''Tulen ja jään laulu'' -fantasiakirjasarjaan. Sarja käsittelee hahmojensa kautta lukuisia teemoja ja konflikteja, jotka pyörivät sodan, uskonnon, seksin, väkivallan, sekä lojaalisuuden ja oikeuden ympärillä. Onnistuuko se pitämään edelleenkin tiukasti pintansa, kun massiivinen tarina on nyt edennyt siihen pisteeseen, että sarjan pitkäjänteisyys joutuisi toden teolla koetukselle?

Kuninkaansatamassa valmistaudutaan kuningas Joffreyn ja lady Margaeryn odotettuihin häihin, jotka yhdistäisivät Lannisterin ja Tyrellin suvut suuremmaksi pelotteeksi muiden sukujen silmissä. Samaan aikaan pohjoisessa villeihin liittoutunut Jon Snow matkaa kohti Muuria kohtaamaan kyseenalaista kohtaloaan. Robb Stark on suunnittelee hyökkäystä kuningas Baratheonia vastaan, kun taas Daenerys yrittää löytää itselleen armeijan vallatakseen Westerosin.


Mustavirran eeppisen taistelun jälkeen sukujen välinen eripura jatkuu tulisena, eikä kilpailu rautavaltaistuimesta voisi käydä kuumempana. Kun tilanne käy yhä hankalammaksi ja hankalammaksi, strategia ja kärsivällisyys alkaa pikkuhiljaa katoamaan tunteiden noustessa valtaan. Kuten olemme aiempienkin kausien kohdalla huomanneet, kaikki keinot ovat sallittuja, kunhan niiden teosta ei jää kiinni. Tähän asti suvut ovat juonitelleet toisiaan vastaan monin eri tavoin, mutta varsinaista voittavaa arpaa ei tunnu kuitenkaan loppupeleissä olevan.

Tilanne saattaa yllättäen kääntyä täysin päälaelleen, vaikka varma voitto ja tukeva asema häämöttäisikin horisontissa. Sekin on myös hienoa huomata, että hahmot käyttävät monia erilaisia lähestymistapoja valtaistuinpelin pelaamiseen. Aina se brutaalein, armottomin ja epäinhimillisin tapa ei välttämättä toimi kaikissa tilanteissa, vaan suostutteleminen ja viettelevä manipuloiminen voi viedä hahmon kuin hahmon yllättäenkin hyvin vaikutusvaltaiseen asemaan.


Kolmas kausi on edelleen erittäin laadukasta seurattavaa, vaikka se tuntuukin hiukan epätasaisemmalta kokonaisuudelta edellisiin kausiin verrattuna. Se etenee maltillisesti ja itsevarmalla otteella eteenpäin, syventäen ja rakentaen kokonaisvaltaista tarinaa hitaasti palavalla tavalla. Samaan aikaan jo valmiiksi korkeaa intensiteettiä nostetaan pikkuhiljaa yhä korkeammalle ja korkeammalle, mikä taas saa kenet vain innostumaan lopullisesta ratkaisusta. Siihen palaamme kyllä vielä myöhemmin takaisin...

Sarjan tylsimpinäkin hetkinä katsojasta tuntuu siltä, että olisimme itse kävelemässä nuoran päällä erinomaisesti rakennetun tunnelman johdosta. Kauden aikana katsojalle avarretaan maailmaa entisestään ja tuodaan uusia kiehtovia elementtejä etenkin mytologiselle puolelle. Erilaiset uskonnot ja uskomukset tulevat mukaan kuvaan astetta keskeisimmiksi yksityiskohdiksi, mitkä taas tuovat aivan uusia teemoja käsiteltäväksi ja katsojalle syvällisiä ajatuksia pohdittavaksi. Maailmassa tuntuu olevan täten paljon enemmän syvyyttä tarjottavanaan, kuin mitä siltä olisi voinut alunperin odottaa.


Kolmas tuotantokausi eroaa edellisistä kausista jonkin verran, etenkin rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna. Ensimmäisellä kahdella kaudella tarinalla oli selkeä suunta ja määränpää, johon pyrittiin näitä lukuisia suuria tarinakaaria rakentamaan, kun taas tällä kertaa sellaisia ei suoranaisesti tunnu olevan. Kausi vie kyllä kokonaisvaltaista tarinaa jatkuvasti eteenpäin ja eskaloi sitä monin eri tavoin, mutta kokonaisuudessaan se tuntuu rakentavan asetelmaansa kohti tulevia koitoksia, jotka tuntuvat massiivisimmilta.

Vaikka kausi onkin paljon rauhallisempi ja kärsivällisempi rakentamisensa suhteen, sen yllätykselliselle lopulliselle kulminaatiolle on pakko kyllä nostaa hattua. Ensimmäisen kauden tapaan, kolmannella kaudella on sitä järkyttävän armotonta shokkiarvoa, mikä jättää katsojan kuin katsojan epätoivoisten ja vihaisten ajatusten äärelle. Juuri kun sitä luulee, että pääsemme pälkähästä, sarja vetäisee maton brutaalisti jalkojemme alta, jättäen meidät massiivisen järkytyksen ja epäuskon täyttämiin tunnelmiin.


Kolmannen tuotantokauden kirkkaimpana tähtenä tuikkii Emilia Clarken esittämä Daenerys Targaryen, joka yrittää löytää itselleen armeijan mahtipontisen suunnitelmansa toteuttamiseksi. Nainen on kulkenut pitkän matkan sarjan aikana ja vaikuttavan voimaannuttava nousu pysäyttämättömäksi voimaksi on nostanut hänet tällä kaudella hyvin vakavasti otettavaksi kandidaatiksi kruunun anastajaksi. Daenerysin lisäksi nostaisin mielelläni myös minun suosikkihahmokseni nousseen Richard Maddenin esittämän Robb Starkin samalle korokkeelle. Mies on erittäin suuressa roolissa kauden aikana ja hänen koettelemuksensa ovat hyvin osuvia ja viiltäviä.

Budjetin kasvaessa massiiviseksi, sarjalla alkaa myös olemaan tuotannollisesti enemmän mahdollisuuksia kehittyä valtavaksi spektaakkeliksi ja tekijät pystyvät tulevilla kausilla tähtäämään entistä korkeammalle materiaalinsa esillepanon suhteen. Lavasteet, puvustukset ja etenkin visuaaliset efektit ovat nousseet laadullisesti ensimmäisien kausien aikana. Ramin Djawadin työ sävellyksien kapellimestarina on myös ollut erinomaista seurattavaa. Harvinaisesti näkee näinkin nuoren kaverin pääsevän kaikkien tietoisuuteen uraauurtavana nerona ja vielä niin lyhyessä ajassakin.


Game of Thronesin kolmas tuotantokausi tarjoaa jälleen kerran laadukasta draamaa ja viihdettä, mikä ei todellakaan ota alinta aitaa ylitettäväkseen, vaan hyppää rohkeasti lohikäärmeen kitaan pää edellä, eskaloiden tarinakokonaisuutta yhä pidemmälle ja pidemmälle. Vaikka kaudessa onkin havaittavissa pientä ailahtelevuutta ja epätasapainoisuutta jaksojen välillä - etenkin alkuvaiheessa, onnistuu se shokeeraavan lopetuksensa ansiosta pitämään pintansa laadukkaasti loppuun asti. Neljäs kausi onkin sitten todellisen näytön paikan edessä, sillä nyt kun massiiviseksi ilmiöksi noussut sarja on edennyt näinkin pitkälle, tyhmiin virheisiin ei vain voi olla enää varaa. Neljänteen kauteen nyt tiemme vie...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 24.6.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit