Free Guy (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Shawn Levy
Pääosissa: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Taika Waititi,
Utkarsh Ambudkar, Joe Keery, Camille Kostek, Lil Rel Howery,
 Kimberly Howe, Matty Cardarople, Tait Fletcher, Alex Trebek
Genre: Toiminta, Komedia, Scifi
Kesto: 1 tunti 55 minuuttia

Uutuuselokuvien täyttämä kesä on tarjonnut paljon huikeita kokemuksia, eikä se ole vieläkään valmis loppumaan. Tällä kertaa luvassa olisi nimittäin Ryan Reynodsin tähdittämä elokuva Free Guy. Free Guy on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut toimintapainoitteinen komediaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa Night at the Museum -elokuvat ohjannut kanadalainen Shawn Levy. Miehellä on myös kokemusta sarjoista Stranger Thingsin muodossa, joten kyseessä pitäisi olla kyllä ihan lupaava tapaus. Onko Levyn Free Guy -elokuva mistään kotoisin?

Guy on pankkivirkailija, joka alkaa ihmettelemään omaa elämäänsä ja tarkennettuna omaa yksitoikkoista arkeaan. Odottaessaan käänteentekevää muutosta, mies kokeilee tehdä arkiaskareitaan toisin, mutta hänen ympärillään sitä ei kuitenkaan oteta avosylin vastaan. Eräänä päivänä hän törmää sattumalta Molotov-naiseen, eli Millieen - ja huomaa olevansa sivuhenkilö avoimen maailman Vapaakaupunki-videopelissä. Huomatessaan tämän, Guy päättää ryhtyä oman tarinansa sankariksi ja pelastaa maailman omalla tavallaan ennen kuin on liian myöhäistä.


Free Guy on siitä erikoinen tuotos, että se nappaa katsojan kuin katsojan mukaansa, vaikka muistuttaakin perimmiltään muutamaa muuta edellisen vuosikymmenen elokuvaa. Jos Lego Elokuva ja Ready Player One ovat tuttuja, olette siinä vaiheessa nähneet käytännössä jo puolet tästä elokuvasta. Seuraamme elokuvassa Ryan Reynoldsin esittämää pankkivirkailijaa Guy:ta, joka herää päivittäin käydäkseen läpi identtistä rutiiniaan. Ensin hän moikkaa lemmikkikalaansa, syö aamiaisensa, käy hakemassa tuikitavallista kahvia mukaansa ja menee tekemään töitä.

Eräänä päivänä tämä jokapäiväinen rytmi kuitenkin rikkoontuu ja mies pääsee ensimmäistä kertaa elämänsä seikkailuun. Videopelit ovat monelle varmasti mieluisaa puuhaa, sillä niiden tarkoituksena on muidenkin liikkuvien kuvien tapaan saada katsoja unohtamaan arjen tuomat ongelmat ja stressit. Free Guy ottaakin pelimaailman hyvin tunnollisesti käsittelyynsä tarinansa aikana. Pystymme etenkin videopelejä pelaavina katsojina uppoutumaan niiden tarjoamiin maailmoihin välillä kuin oikeaan elämään konsanaan, minkä vuoksi ne ajottain tuntuvatkin niin vangitsevan realistisilta.


Elokuvan Vapaakaupunki-videopelin maailma muistuttaa monella tapaa Grand Theft Auto -videopelien tarjoamaa vapautta ja rakennetta, joka erottaa sen muista vastaavanlaisista peleistä. Se pitää sisällään sekä verkossa pelaavia tahoja, että lukuisia ei-pelattavia hahmoja, joiden tehtävänä on vain olla ja mahdollistaa pelattavien hahmojen tekemisiä. Guy kuuluu näistä jälkimmäisiin, minkä vuoksi hänen yllättävä sooloilemisensa kiinnittääkin huomiota sekä videopelin tekijöissä, että maailmalla pelaajien keskuudessa.
 
Ylilyövyydestään huolimatta elokuva on jopa yllättävän mukaansatempaava ja täynnä kiehtovia yllätyksiä. Jos videopelit ovat lähellä sydäntä, tarjoaa Free Guy varmasti paljon miellyttäviä ideoita ja yksityiskohtia katsojansa vastaanotettavaksi. Tosin kuin Ready Player One, Free Guy -elokuva on tehty selkeästi kieli poskessa, minkä vuoksi sen hullunkuriseen sekoiluun ja luonteeseen pystyy investoitumaan niin vaivattomasti. Konsepti on itsessäänkin sen verran huvittava, ettei sitä kovin tosissaan voi katsojana ottaa vastaan.


Elokuvan komedia onkin suurimmaksi osaksi Ryan Reynoldsille tuttua vitsailemista ja päätöntä sekoilemista. Deadpool-roolistaan tuttu näyttelijä ei tunnu enää oikein keksivän hahmoilleen mitään uutta ja erikoista käsiteltävää. Kaikki hänen hahmonsa ovat nimittäin joko sarkastisen kovapintaisia tai naurettavan hölmöjä perimmiltään ja se alkaa olla jo vähän nähty juttu. Onneksi vastapuolella sattuu olemaan muita kiehtovia hahmoja, jotka kiinnittävät katsojan huomion tarvittaessa muualle, kun Reynolds-mittari alkaa pikkuhiljaa hipomaan kanttaan.

Tarina jakaantuu kahteen näkökulmaan, joita seuraamme elokuvan aikana suhteellisen tasaisesti. Toinen puoliko seuraa Guy:n eriskummallista elämänmuutosta ja toinen taas Vapaakaupunki-videopelin tekijöitä ja koodareita, joilla kana kynittävänä yhtiön johtajan, Taika Waititin esittämän Antwanin kanssa. Alkuun nämä kaksi tarinakaarta saattavat tuntua hiukan kaukaa haetuilta ja etäisiltä, mutta mitä lähemmäs loppua etenemme, sitä vahvemmaksi niiden välinen yhteys alkaa muodostumaan. Elokuva onkin naurettavan mukaansatempaavaa sekoilua, minkä aikana voi katsojana ehdottomasti nojata istuimellaan taaksepäin ja vastaanottaa materiaalia tyhjin mielin.


Visuaalisesti elokuva käyttää halpamaista efektityöskentelyään vakuuttavasti hyväkseen myydäkseen videopelitunnelmansa uskottavasti näytön toiselle puolelle. Tämä toimiikin yllättävän hyvin, sillä ainakin itselleni tuli elokuvassa monesti mieleen sekä hyperrealistinen virtuaalitodellisuus, missä Guy elää, sekä alkeellinen PlayStation 2 -videopeli, jonka koodarit näkevät pelatessaan peliä ja tutkiessaan sen aiheuttamia poikkeavaisuuksia. Elokuvasta huokuu videopelimääisyys, joka tarjoaa rajoittamattomia mahdollisuuksia, mutta hyvin vangitsevia kokemuksia pitkin kestoaan.

Free Guy on asiansa ajava elokuva, joka ei ainoastaan yllätä viihdyttävyydellään, mutta tunnollisella lähestymistavallaan. Jos elokuva olisi ollut astetta omaperäisempi ja yllätyksellisempi toteutuksellaan, olisi se luultavasti voinut olla jopa loistava kokonaisuudessaan. Tässä muodossa se tuntuu muistuttavan liikaa Lego Elokuva ja Ready Player One -elokuvia, vailla sen ihmeellisempiä erikoisempia yksityiskohtia. Videopelejä pelaavana tahona voi elokuvasta löytää myös liuta hyvin yllättäviä ja miellyttäviä cameorooleja maailman tunnetuimmilta sisällöntuottajilta, mikä on hienoa kokea isolta näytöltä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 6.8.2021
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit