Saksikäsi Edward | Edward Scissorhands (1990) - arvostelu

 

Ohjaus: Tim Burton
Pääosissa: Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest,
Anthony Michael Hall, Kathy Baker, Robert Oliveri, Conchata Ferrell,
Caroline Aaron, Dick Anthony Williams, O-Lan Jones, Vincent Price
Genre: Draama, Fantasia, Romantiikka
Kesto: 1 tunti 45 minuuttia

''But if you had regular hands, you'd be like everyone else.''

Ai että! Nyt onkin aika sitten virittäytyä joulun tunnelmaan ja mikä olisikaan parempi tapa valmistautua siihen kuin ottamalla jouluaiheinen elokuva käsiteltäväksi. Saksikäsi Edward on Tim Burtonin ohjaama romanttinen draamaelokuva vuodelta 1990, jonka nimikkohahmon osassa esiintyy nuori ja muovautuva yhdysvaltalainen näyttelijä Johnny Depp. Kyseessä on Deppin läpimurtorooli, joka nosti hänet nopeasti elokuvamaailman suosioon ja ohjaajan Tim Burtonin vakituisten näyttelijöiden joukkoon.
 
Saksikäsi Edward -elokuva oli heidän ensimmäinen yhteistyö, joka johtikin sitten moneen muuhunkin yhteisprojektiin. Elokuvan idea perustuu Tim Burtonin luomaan satuhahmoon Saksikäsi Edwardiin, jonka käsinä toimivat pitkät ja terävät sakset. Painajainen ennen joulua -elokuvan tapaan en ollut vielä vuosi sitten nähnyt kyseistä Tim Burton -elokuvaa ja se on kyllä sääli, sillä tuotosta on ylistetty maasta taivaisiin monestakin syystä. Nyt oli kuitenkin aika palata takaisin ohjaajan merkillisen mielen perukoille ja katsoa, että mistä on oikein kyse.


Vanhempi rouva kertoo pienelle tytölle iltasatua Saksikäsi Edwardista, joka asustelee pienen omakotilähiön mäen huipulla sijaitsevassa kartanossa. Nuori miehen alku on keinotekoinen ihminen, joka on jäänyt erään keksijän keskeneräiseksi projektiksi. Ennen kuin kyseinen keksijä sai Edwardille suunnitellut kädet tälle asennettua, hän sai sydänkohtauksen ja kuoli ennen kuin sai luomuksensa valmiiksi. Autioon kartanoon eristäytynyt luomus saa kuitenkin uuden mahdollisuuden onnelliseen elämään Avon-meikkiyhtiön myyjän Peg Boggsin eksyttyä satumaisille maille. Ottavatko lähiön asukkaat erilaisen Edwardin avosylin vastaan vai kääntääkö epätietoisuuden pelko heidät häntä vastaan?

Tim Burton. Tämä visionäärinen oman tien kulkija on syystäkin ihannoitu ja rakastettu ohjaaja, joka jää varmasti mieleen vähintäänkin omaperäisen lähestymistapansa ja mielikuvituksellisuutensa vuoksi. Mies todella osaa myydä elokuvansa satumaisen tunnelman ja sen tarjoaman maailman, eikä tämä elokuva ole missään nimessä poikkeus. Saksikäsi Edward onkin luultavasti yksi miehen mieleenpainuvimmista elokuvista kautta aikain ja monestakin hyvästä syystä. Lähdetään nyt avartamaan sitä, että miksi asia on näin...


Aloitamme elokuvan seuraamalla Avon-meikkiyhtiön myyjän Dianne Wiestin esittämän Peg Boggsin arkipäivää myyntitehtävissä, joka päättää yllättävän päähänpistoksen seurauksena mennä pahamaineisen kartanon tontille etsimään mahdollisia asiakkaita. Uteliaisuuden saattelemana hän päätyy etsimään kartanon asukkaita autioiksi jääneistä sisätiloista ja yllättäen törmääkin epätavalliseen näkyyn. Hän nimittäin löytää ullakolta nuoren miehen, jonka kädet ovat sakset. Kuullessaan nuoren miehen jääneen orvoksi, päättää Peg omaa hyvyyttään kutsua hänet asumaan perheensä luo.

Johnny Deppin esittämä Edward on erakoitunut keksijän luomus, joka on jäänyt keskeneräiseksi luojansa menehdyttyään yllättäen sydänkohtaukseen. Häntä pidetään myyttinä ja luonnonoikkuna, joka outoutensa ja poikkeuksellisuutensa vuoksi on onnistunut luomaan paljon pelottavamman kuvan itsestään muiden ihmisten silmissä. Hän on hyvin kokematon ja primitiivinen tapaus, joka on jäänyt henkisesti ikään kuin lapsen tasolle kesken jääneen koulutuksensa takia. Outoutensa vuoksi monet lähiön asukkaat haluavat käyttää Edwardia hyväksi oman egonsa ruokkimiseksi ja hyvätahtoisena tapauksena tämä astuukin jatkuvasti ansoihin kömpelön olemuksensa vuoksi.


Elokuvan satumaisia piirteitä sisältävä maailma tuntuu myös monella tapaa olevan verrattavissa omaamme. Ohjaajana toimiva Tim Burton tykkää paisutella käsittelemiään yhteiskunnallisia teemojaan ja tämä elokuva ei ole sen suhteen todellakaan poikkeus. Pieni omakotilähiö on nimittäin monenlaisen stereotyypian koristelema miljöö, joka nykypäivänä loukkasi monia eri ihmisryhmiä erinäisistä syistä. Esimerkiksi naiset jäävät vanhanaikaisesti kotiin hoitamaan kotitaloudellisia tehtäviä, samalla kun miehet painelevat töihin.
 
Rikkaat kotiäidit välittyvät näytölle jopa hävyttömän myrkyllisinä ihmisinä, jotka seuraavat lähiössä tapahtuvia tapahtumia järjestäen päivittäin suuria marttakerhoja kaduille vaihtaakseen uusia huhuja keskenään. Pienessä lähiössä kaikki tuntevan toisensa, minkä vuoksi yksikin virhe saattaa koitua kohtaloksi ja johtaa julkiseen häpäisyyn. Elokuvan paisutellut, mutta oikeaan elämään verrannolliset teemat ovat toki liioiteltuja näin sadun muodossa, mutta ne ovat kuitenkin siitä huolimatta hyvin opettavaisia perusteiltaan.


Tuotannollisesti elokuva on burtonmaiseen tapaan hyvin miellyttävä ja laadukas kokemus sekä kriitikon, että tavallisen katsojan näkökulmasta katsottuna. Saksikäsi Edwardin tarjoama maailma muistuttaa monesti Dr. Seussin luomuksia satumaisen värikkäine, symmetrisine ja monipuolisine yksityiskohtineen. Tim Burton tuo myös elokuvaansa visuaalisesti vahvoja goottilaisia piirteitä sekä Edwardin hahmon, että hänen tummasävytteisen kartanonsa muodossa. Tunnelmallisesti elokuva saa olla hyvin mukaansatempaava ja taianomainen tuotos, joka lämmnhenkisyydestään huolimatta tarjoaa monia emotionaalisesti painostavia hetkiä.
 
Eroten monesta muusta jouluelokuvasta Saksikäsi Edward tarjoaa jotain satumaisen erilaista ja sanoinkuvaamattoman omaperäistä dramaturgisesta näkökulmasta katsottuna. Elokuvan hahmoihin ja sen ympäröivään maailmaan pystyy uppoutumaan moitteettomasti, eikä tarina tunnu missään vaiheessa onneksemme polkevan paikoillaan. Roolisuoritukset ovat mainioita ympäri pöydän, mutta aiemminkin tarjottimelle nostettu Johnny Depp todellakin ansaitsee kaiken ylistyksensä työstään nimikkohahmon roolissa, sillä hän varastaa show'n vakuuttavasti.


Saksikäsi Edward on poikkeuksellisen upea luomus Tim Burtonilta, joka todellakin erottuu puolekseen kaikkien jouluelokuvien seasta. Elokuva viestii hyvin tärkeitä sanomia vääristä olettamuksista ja ihmisoikeuksien tärkeydestä. Burton rohkaisee katsojia olemaan rohkeita näyttämään oudotkin puoliskot itsestään, sillä juurikin ne erottavat heidät muusta populaatiosta. Elokuva kehottaa myös olemaan tarkkana ihmisten suhteen, sillä kaikilla ei välttämättä ole puhtaimmat jauhot pussissa. Ohjaaja pitää outoutta ja uniikkeja piirteitä lahjana, joita kannattaa ja pitääkin omaksua omaksi vahvuudekseen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 21.12.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit