Game of Thrones | Kausi 4 (2014) - arvostelu



Luojat: David Benioff, D. B. Weiss
Pääosissa: Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington,
Aidan Gillen, Charles Dance, Natalie Dormer, Liam Cunningham, Carice van Houten, 
Stephen Dillane, Jack Gleeson, Alfie Allen, Isaac Hempstead-Wright, Sophie Turner,
Maisie Williams, John Bradley, Rose Leslie, Kristofer Hivju, Rory McCann, Iwan Rheon,
Gwendoline Christie, Conleth Hill, Jerome Flynn, Sibel Kekilli, Iain Glen
Genre: Draama, Fantasia, Toiminta
Jaksoja: 10

''Valar Morghulis.''

Erinomaisen kahden ensimmäisen ja laadukkaan kolmannen tuotantokauden jälkeen onkin aika siirtyä seuraavan pariin. Julkaisuaikoihin viimeistään tässä vaiheessa sarjaa joka ikinen liikkuvien kuvien ystävä oli jo luultavasti kuullut Game of Thronesista ja se alkoi muuttumaan vain potentiaalisesta hittisarjasta massiiviseksi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, eikä syyttä. Odotukseni ovat proggressiivisesti nousseet kausi kaudelta yhä korkeammalle ja korkeammalle, mikä saattaisi taas koitua sarjan kohtaloksi, jos taso ei pysyisikään enää yhtä korkealla.

Game of Thrones on yhdysvaltalainen fantasiadraamasarja, joka perustuu George R. R. Martinin ylistettyyn ''Tulen ja jään laulu'' -fantasiakirjasarjaan. Sarja käsittelee hahmojensa kautta lukuisia teemoja ja konflikteja, jotka pyörivät sodan, uskonnon, seksin, väkivallan, sekä lojaalisuuden ja oikeuden ympärillä. Sarjan pitkäjänteisyydestä ei tunnu olevan enää epäilystä, mutta onnistuivatko sarjan luojat David Benioff ja D. B. Weiss pitämään mestarillisen tason yllä näin tulevaisuutta ajatellen vai onko pohja pikkuhiljaa pettämässä alta?


Kuninkaansatamassa juhlat ovat alkamaisillaan, kun kuningas Joffrey ja lady Margaery astuvat avioon. Robb ja Catelyn Starkin kuoleman jälkeen Lannisterin suvun tulevaisuus näyttää pikkuhiljaa astetta valoisammalta. Muurilla Jon Snow ja muut Yövartion miehet valmistautuvat villien vääjäämättömään hyökkäykseen, samalla kun Daenerys Targaryen puntaroi riskialttiin matkansa jatkamisesta. Kuninkaansatamassa uskotaan sodan loppuneen, vaikka todellsuudessa se on vasta alkamassa.

Kolmas tuotantokausi loppui traagiseen verilöylyyn, joka iskostui mieleni perukoille ja jätti ikävät arvet sieluuni. Nyt kun lempihahmoni Robb Stark on ulkona pelistä, on kiinnostavaa nähdä, miten tilanne tulisi ekaloitumaan eteenpäin ja kuka ansaitsisi tämän halutun rautavaltaistuimen. Hahmot alkavat pikkuhiljaa oppimaan sen, ettei valtaistuinpelissä pärjää rehellisyydellä tai puhtaalla pelillä. Kädet on liattava ja suuria uhrauksia on tehtävä, jotta sen voittaminen voisi olla edes mahdollisuutena. Neljäs tuotantokausi on täynnä järkyttäviä käänteitä ja monimutkaisia juonittelukuvioita, jotka toden teolla osaavat yllättää katsojan kuin katsojan.


Nämä viritykset ja alustavat ''istutukset'' alkavat pikkuhiljaa kantamaan hedelmää ja nostamaan samalla tärkeiden valintojen pohjalta iskostuneita seuraamuksia pinnalle. Suurimpia käänteitä lukuunottamatta, pystyimme aiemmin sarjassa näkemään vain viitteitä tulevasta, vaikka varmuutta siitä ei aina tietenkään ollut. Massiivinen tarinakokonaisuus vie hahmoja kyllä omille ''siunatuille'' teilleen, mutta aiempien sydänsurujen pohjalta oli vaikea kuitenkaan kuvitella, ettei tilanne rupeaisi jossain vaiheessa radikaalisesti eskaloitumaan.

Kaudessa on lukuisia mielettömiä käänteentekeviä tapahtumia, jotka saavat kenet vain piinaavan jännityksen alaiseksi odottamaan lopullisia ratkaisuja. Vaikka neljäs kausi tuntuukin astetta paremmalta kokonaisuudelta edeltävään kauteen verrattuna, siinäkin on omat pienet ongelmansa tarinan keskittämisen suhteen, etenkin ensimmäisten jaksojen aikana. Tämä taas vaikuttaa hiukan sarjan yleiseen kokonaisvaltaiseen mukaansatempaavaan tahditukseen, joka ei taaskaan petä etenkin näin katsojan näkökulmasta katsottuna.


Kiinnostuksemme on paljon syvempi Kuninkaansataman tapahtumiin verrattuna muihin taustalla hääriviin tarinakaariin, sillä siellä ne varsinaiset peliliikkeet tuntuvat tapahtuvan kauden aikana. Vaikka asia onkin niin, sarja onnistuu vakuuttavasti pitämään kokonaisvaltaisen tarinansa liikkuvana ja muuntautuvana jatkumona. On kyllä hienoa nähdä kuinka moitteettomasti Game of Thrones on onnistunut pitämään tasonsa näin korkealla yllä ja näin pitkälle, mikä on harvinaista sarjoille ihan näin yleiselläkin tasolla.

On myös upeaa huomata, kuinka kireäksi tilanne kärjistyy kärjistymistään iskevien juonenkäänteiden riepotellessa katsojaa minkä kerkeää. Sarja onnistuu saamaan katsojan jatkuvasti takatasuilleen varautumaan seuraavien koettelemusten puolesta painostavan tunnelman avustuksella. Sitä haluaisi antaa tarinan vain viedä täysillä mukaansa kuin aiemminkin, mutta sarjan tarjoamat armottomat käänteet ovat saaneet katsojan kuin katsojan pelonsekavien tunteidensa alaisuuteen.


Hahmot joutuvat kauden aikana äärimmäisien haasteiden ja koettelemusten kohteiksi, eikä jo valmiiksi rajusti eskaloitunut asetelmakaan tee heidän elämänstään yhtään sen helpompaa. Ei ainoastaan, että suvut ottavat kiivaasti yhteen sarjan aikana, mutta perheenjäsenetkin alkavat yskimään keskenään yhä enemmän ja enemmän. Hahmot tekevät hyvin impulsiivisia ja ajoittain kyseenalaisia valintoja. Sitä rupeaa katsojana pikkuhiljaa miettimään, että jos he tekisivät valintansa toisin, niin miltä tilanne olisi tuolloin näyttänyt.

Ottaen huomioon kierojen tapahtumien eskaloituminen, nämä valinnat menevät vakuuttavasti läpi inhimillisinä toimintoina ja niihin pystyy jossain määrin samaistumaan. Tunteille annetaan paljon valtaa ja sen vuoksi nämä valinnat tarjoavatkin katsojilleen monia upeita ja kutkuttavan dramaattisia kohtauksia. Sekin on hurjaa, kuinka radikaalisti nämä käänteentekevät tapahtumat eskaloivat tarinaa ja vievät sen aivan uusille urille, joita emme olisi koskaan voineet edes kuvitellakaan ennakkoon.


Kausi keskittyy paljon Lannisterien vuoristoratamaisesti edistyvään tilanteeseen. Peter Dinklagen esittämä Tyrion Lannister varastaa show'n jälleen kerran nokkeluudellaan ja viekkaalla persoonallisuudellaan, mutta sen lisäksi Tyrionin tarinaa viedään tällä kertaa sellaiseen suuntaan, mikä tuo yllättäen paljon uusia ja voimakkaita piirteitä jo muutenkin moniuloitteisesta hahmosta. Hänen vaativiin koettelemuksiinsa ja epätoivoiseksi eskaloituneeseen tilanteeseensa pystyy investoitumaan täysillä kauden aikana, minkä vuoksi mies on ehdottomasti nostettava korokkeelle yhdeksi kiinnostavimmaksi hahmoksi koko sarjassa.

Toinen kiehtova tapaus löytyykin sitten idästä Emilia Clarken esittämästä Daenerys Targaryenista, joka alkaa tosissaan puntaroimaan tulevaisuuttaan kauden aikana. Hän on onnistunut vapauttamaan lukuisia orjia matkallaan Westerosiin, mutta suuret tulevaisuuden haaveet alkavat nyt hiukan epäilyttämään naista mahdollisten seurausten pelossa. Daenerysin isän raa'an historian tuomat paineet alkavat pikkuhiljaa nousemaan pinnalle ja hänen toimintansakin alkaa muuttumaan sen johdosta. Hän vastustaa armotonta kuolemaa ja vastoin tahtoa vangitsemista, mutta rautavaltaistuimen havittelun tuloksena naisen toiminta alkaa kuitenkin saamaan ajoittain jopa tyrannimaisia piirteitä. On kiehtovaa nähdä, mihin kokonaisvaltainen tarina hänet seuraavaksi vie ja miten nämä piirteet vaikuttavat häneen myöhemmin.


Vaikka sarjassa on vieläkin sitä klassista Game of Thrones -tunnelmaa ja armotonta kieroilua, tuotantoarvo on alkanut nojaamaan yhä sinemaattisempiin ratkaisuihin ja tyyleihin. Tämän vuoksi sarja tuntuukin koko ajan yhä suuremmalta ja eeppisemmältä kokonaisuudelta, joka tuntuu vain kasvavan kasvamistaan. Kuvaus on hyvin huolellista ja miellyttävää seurattavaa, eivätkä efektitkään enää hypi silmille epäuskottavuudellaan. Ramin Djawadin sävellykset ovat edelleenkin mestarillisia kokonaisuuksia, jotka tuovat sarjaan yhä enemmän ja enemmän tunnetta, sekä eeppisyyttä.

Game of Thronesin neljäs kausi kipuaa takaisin huipulle laadukkaalla toteutuksellaan. Vaikka paineet kautta kohtaan olivatkin ennakkoon hyvin mittavat, merkit pitkäjänteisyyden puutteesta ovat viimeistään nyt kadonneet. Sarja tarttuu katsojastaan kaksin käsin kiinni, eikä anna yhtään tilaa hengittää rauhassa, minkä vuoksi kokonaisuus tuntuukin pysyvän edelleenkin vakuuttavan mukaansatempaavana. Hyvin onnistuneen kauden siivittämänä katseemme ohjautuvat seuraaavaan kauteen, jonka pariin seuraavaksi jatkammekin matkaa...

''Valar Dohaeris.''

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.7.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit