Oscar-gaala 2020



Vihdoin on se aika vuodesta, kun pääsemme takaisin juhlimaan elokuvia ja niiden takana toimivia neroja. Tämä teksti pitää sisällään mietteitäni eri kategorioista ja itse ehdokkaista, sekä toiveitani ja veikkauksiani voittajien suhteen. Kategoria kategorialta hivuttaudumme pikkuhiljaa kohti gaalan kliimaksia, eli ''Paras elokuva'' -palkintoa.

Mainitsen vielä sen, etten ole kaikkiin mietteitä kirjoittanut puhtaasti tietämättömyyteni vuoksi, sillä en ole joitain kategorioita katsonut läpi ollenkaan, minkä vuoksi olenkin niiden tapauksissa lähtenyt puhtaalle arvauslinjalle. Toiveissani kerron luonnollisesti ehdokkaan, jonka haluasin voittavan kategoriassaan ja veikkauksessani varsinaisen voittajan, jonka uskoisin voittavan omassa kategoriassaan. Pidemmittä puheitta, aloitetaan analysoiminen.



PARHAAT ERIKOISTEHOSTEET

 


Kaikki vuoden erikoistehostekategorian ehdokkaat tuntuvat olevan ihan aiheellisia nimityksiä perimmiltään. Avengers: Endgame järjesti järjettömän massiivisen erikoistehostespektaakkelin, jota ei ole aiemmin koskaan tässä mittakaavassa onnistuttu luomaan. The Irishman lekitteli nuorennusteknologialla ja teki sen ihan autenttisen oloiseksi, vaikka kumimaista jäykkyyttä eivät onnistuneetkaan peittämään.

Leijonakuningas käytti fotorealistista lähestymistapaa erikoistehoisteisiinsa ja mielestäni tekivät aivan mielettömän upeaa työtä. Taistelulähetit - 1917 taas on tekninen mestariteos, joka säväytti uskottavilla erikoistehoisteillaan. Star Wars: The Rise of Skywalker tuntui taas olevan Avengers: Endgamen tapaan varma valinta ehdokkaaksi.

Tämän kategorian voitto nojaa kahteen elokuvaan: Avengers: Endgameen sekä Leijonakuninkaaseen. Vaikka mielestäni Avengers: Endgame onkin erinomainen psykedeelisten tehosteidensa suhteen, palkinto luovutetaan varmasti Leijonakuninkaalle upean ja käsinkosketeltavan fotorealistisuuden vuoksi.

Toive: Avengers: Endgame
Veikkaus: Leijonakuningas | The Lion King
Voittaja: Taistelulähetit - 1917 | 1917



PARAS LEIKKAUS

 


Mikä elokuva pitää sisällään parhaimman leikkauksen? Hyvin kiehtova kysymys. Le Mans 66 - Täydellä teholla ei ainoastaan onnistunut säväyttämään hurjalla vauhdikkuudellaan, mutta se onnistui säväyttämään myös upealla tasapainollaan, mikä piti kokonaisuuden helposti seurattavana ja viihdyttävänä. The Irishman vaikka onkin erittäin hyvä kokonaisuus, sen leikkaus ja tahditus ovat ajoittain aivan liian hitaita, enkä yhtään ylläty, jos monet olisivat nukahtaneet kesken elokuvan.

Jojo Rabbit yllätti nopeatahtisella veikeydellään ja hyvin omaperäisellä artistisella otteellaan. Joker on leikattu hyvin laadukkaasti, mutta monien tahojen mielestä se saattaa olla ajoittain liian pitkästyttävä, minkä takana itse en voi seistä. Parasite on erinomainen tekninen suoritus, joka yllättää toden teolla hienovaraisilla leikkauksillaan ja tahditusmuutoksillaan.

Monien tahojen mielestä Joker ansaitsee voiton, mistä olen samaa mieltä, mutta mielestäni kaksi muuta elokuvaa ansaitsevat sen enemmän. Jos saisin itse valita voittajan, ottaisin luultavasti hyvin omaperäisen ja monipuolisen Parasiten, mutta uskon kuitenkin erinomaisen leikkaustyön omaavan Le Mans 66 - Täydellä teholla -elokuvan vievän pystin lopulta nimiinsä.

Toive: Parasite
Veikkaus: Le Mans 66 - Täydellä teholla | Ford v Ferrari
Voittaja: Le Mans 66 - Täydellä teholla | Ford v Ferrari





PARAS PUVUSTUS

 


Puvustus on siitä helppo kategoria veikkauksien näkökulmasta katsoen, että jos listoilla on yksikin pukudraamaelokuva, se yleensä voittaa tämän pystin. The Irishman, Jojo Rabbit, Joker ja Once Upon a Time in Hollywood ovat ehdottomasti maniosti puvustettuja elokuvia, jotka kaikki tuovat autenttisen tunnelman näytölle aikakaudestaan riippumatta, mutta kuten mainitsinkin jo, jos pukudraamaelokuva on ehdolla, se yleisesti ottaen voittaa aina. Tällä kertaa voittajaksi yltää Pikku naisia -elokuva, joka ehdottomasti ansaitsee pystinsä.

Toive: Pikku naisia | Little Women
Veikkaus: Pikku naisia | Little Women
Voittaja: Pikku naisia | Little Women



PARAS MASKEERAUS

 


Tänä vuonna yhtä selkeää voittajaa ei pystyisi nostamaan näin ennalta, mutta muutama voiton arvoinen suoritus on kuitenkin tälläkin listalla havaittavissa. Bombshell - hiljaisuuden rikkojat onnistui mainiosti maskeeraustyössään muuttamaan tähtinäyttelijät oikean elämän hahmoiksi. Joker toi hyvin inhorealistisen tunnelman omalla autenttisella lähestymistavallaan, puhumattakaan itse Jokerin ikonisesta ulkonäöstä.

Judy on minulle täysin tuntematon elokuva, vaikka mainoksia olenkin nähnyt, mutta nidenkin perusteella pystyy jo sanomaan, että maskeeraajat ovat onnistuneet vakuuttavasti jäljittelemään oikean elämän tähtinäyttelijää ja -laulajaa. Maleficent 2: Pahan valtiatar -elokuva toimii tämän kategorian fantasian genren lähettiläänä, sillä elokuvassa toden teolla koetellaan monia maskeeraustyylejä moniin eri hahmoihin. Taistelulähetit - 1917 -elokuvan maskeeraaminen taas nojaa enemmänkin sodan realistisuuteen ja autenttisuuteen, mikä mielestäni toimi näytöllä moitteettomasti.

Vaikka tässä olisi monta ihan uskottavaa vaihtoehtoa, joista valita mieleisensä. sanoisin kuitenkin, että Bombshell - hiljaisuuden rikkojat -elokuvan maskeeraustyö on aivan omaa luokkaansa. Tosiaankin tämä voi kallistua moneen suuntaan, mutta uskon kyseisen elokuvan vievän pystin nimiinsä.

Toive: Joker
Veikkaus: Bombshell - hiljaisuuden rikkojat | Bombshell
Voittaja: Bombshell - hiljaisuuden rikkojat | Bombshell



PARAS KUVAUS

 


Voi, kuinka rakastankin kuvausta. Tuo visionäärinen artistisuus, jota toivomme jokaiselta elokuvalta, on jälleen kerran kerätty yhden kategorian alle ja se ei voisi olla yhtään parempi tänä vuonna. The Irishman vaikka onkin erittäin laadukas ja maltillinen visuaalinen toteutus, se on tämän kategorian heikoin. Joker ja Once Upon a Time in Hollywood valtasivat katsojan kuin katsojan lumon hyvin omaperäisillä kuvaustyyleillään ja dynamiikallaan.

The Lighthouse lähti kokeilemaan jotain täysin normaalista poikkeavaa käyttäen erittäin pientä kuvasuhdetta, jolloin kuvauksen täytyisi olla täydellistä, jotta se toimisi näytöllä. Taistelulähetit - 1917 -elokuvan kuvauksen takana toimii visionäärinen Roger Deakins, joka jälleen kerran osuu nappiin erinomaisella suorituksellaan ja kuvaustekniikallaan.

Vaikka rakastankin The Lighthousen epätavanomaista visuaalista toteutusta yli kaiken, uskoisin Roger Deakinsin vievän pystin turvallisesti nimiinsä Taistelulähetit - 1917 -elokuvan kuvauksen puolesta.

Toive: Jarin Blaschke (The Lighthouse)
Veikkaus: Roger Deakins (Taistelulähetit - 1917 | 1917)
Voittaja: Roger Deakins (Taistelulähetit - 1917 | 1917)



PARAS LAVASTUS

 


Lavastukset eivät ainoastaan toimi taustalla mallinnuksina, vaan myös pyrkivät saamaan niillä uskottavan tunnelman ja ilmapiirin omaan aikaansa heijastettuna aikaiseksi. Tässä kategoriassa oikeastaan mikä vain valinta olisi ymmärrettävä palkinnon kannalta, mutta vain yksi sen voi kuitenkin saada. Vaikka toivoisinkin erinomaisesti lavastetun Parasiten voittavan tässäkin kategoriassa, erittäin vakuuttava Taistelulähetit - 1917 tulee historiallisella autenttisuudellaan viemään kamppailun hiuksenhienosti.

Toive: Parasite
Veikkaus: Taistelulähetit - 1917 | 1917
Voittaja: Once Upon a Time in Hollywood



PARHAAT ÄÄNITEHOSTEET

 


Äänitehosteet ovat tärkeitä etenkin eeppisimmissä kokonaisuuksissa, jotka vaativat jo suureellista toimintaa ja vauhtia potentiaalinsa täyttämiseksi. Ad Astra onnistui vaikuttavasti käyttämään avaruuden aavemaisuutta äänimaailmassaan korostaakseen uskottavia äänitehosteitaan, kun taas Le Mans 66 - Täydellä teholla päräytti kuulohermojamme upealla moottorinjyrinällä ja renkaiden vinkumisella. Joker ja Once Upon a Time in Hollywood olivat yhtälailla vaikuttavia omien äänitehosteidensa kanssa, mutta olen aika varma, että Le Mans 66 - Täydellä teholla on vahvimmillaan tällä kertaa äänitehosteidensa puolesta ja se mielestäni myös ansaitsisikin voittonsa.

Toive: Le Mans 66 - Täydellä teholla | Ford v Ferrari
Veikkaus: Le Mans 66 - Täydellä teholla | Ford v Ferrari
Voittaja: Le Mans 66 - Täydellä teholla | Ford v Ferrari



PARAS ÄÄNITYS

 


Äänimaailma on yksi elokuvan tärkeimpiä osa-alueita, jonka vajaavaisuudesta kaikki muukin kärsiä hyvinkin paljon. Tänä vuonna oli monta erinomaista äänitystä tässä kategoriassa, joilla saattaisi olla mahdollisuutensa voittoon asti. Le Mans 66 - Täydellä teholla hurmasi katsojan kuin katsojan erinomaisella äänimaaillmallaan, joka ei ainoastaan heittänyt tätä kisailun keskelle, vaan hänestä myös tuntui, että olisi melkeinpä itse auton kyydissä sen hurjastellessa radalta toiselle ja kierrosta ympäri.

Jokerin äänimaailma oli oikein mainio, mutta sekin enemmän perustui aavemaisen upeaan musiikkiin, joka onnistui nostamaan tunnelmaa vaaditulle tasolle. Taistelulähetit - 1917 voisi olla myös hyvin uskottava valinta voittajaksi uskottavan äänimaailmansa puolesta ja Once Upon a Time in Hollywood ajaa asiansa tässä kategoriassa.

Star Wars: The Rise of Skywalker on odotetustikin mukana, mutta ei valitettavasti yllä kärkeen sitten millään mitalla, muiden nimikkeiden ollessa hieman omaperäisempiä ja tunnelmallisempia. Taistelulähetit - 1917 onnistuu mielestäni sotaisan realistisella äänimaailmallaan voittamaan kategorian aika varmasti

Toive: Le Mans 66 - Täydellä teholla | Ford v Ferrari
Veikkaus: Taistelulähetit - 1917 | 1917
Voittaja: Taistelulähetit - 1917 | 1917



PARAS ALKUPERÄINEN LAULU

 

  • "I Can't Let You Throw Yourself Away" - Randy Newman (Toy Story 4)
  • ''(I'm Gonna) Love Me Again'' - Elton John, Bernie Taupin (Rocketman)
  • ''I'm Standing with You'' - Diane Warren (Breakthrough)
  • ''Into the Unknown'' - Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez (Frozen II)
  • ''Stand Up'' - Joshuah Brian Campbell, Cynthia Erivo (Harriet)

Näistä ehdokkaista olen kuullut vain kolme kappaletta ja kuulemanikin perusteella pystyin jo muodostamaan oman veikkaukseni kategorian voittajaksi. Vaikka Randy Newmanin "I Can't Let You Throw Yourself Away" -kappale Toy Story 4:sta onkin mainio ja vaikka rakastankin Frozen II:sta tuttua ''Into the Unknown'' -kappaletta hyvinkin paljon, uskon kuitenkin Rocketmanistä tutun Elton Johnin voimaannuttavan ''(I'm Gonna) Love Me Again'' -kappaleen vievän voiton kahden suosikkini nenän edestä.

Toive: ''Into the Unknown'' - Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez (Frozen II)
Veikkaus: ''(I'm Gonna) Love Me Again'' - Elton John, Bernie Taupin (Rocketman)
Voittaja: ''(I'm Gonna) Love Me Again'' - Elton John, Bernie Taupin (Rocketman)



PARAS MUSIIKKI

 


Kuten äänimaailmakin, myös musiikkikin on hyvin tärkeässä osassa elokuvan tekoa, sillä se välittää elokuvan tunnelman ja elää tarinansa mukana jatkuvasti mukautuen tilanteeseen sopivaksi. Tämä kategoria on jopa yllättävän tasaväkinen, kun katsoo ehdokkaita avoimin mielin, mutta kun rupeaa analysoimaan efektiivisyyttä ja sen lisäarvoa audiovisuaaliselle kokonaisuudelle, voittaja onkin yllättävän helppo valita.

Hildur Guðnadóttirin suoritus Jokerin säveltäjänä oli aivan järjettömän upeaa ja hypnotisoivaa koettavaa, mikä todellakin vaikutti ja jäi mieleen pidemmäksi aikaa. Hyvin lahjakas Alexandre Desplat sai mahdollisuuden säveltää musiikit klassikkotarinalle ja hän ei todellakaan pettänyt, vaan sovitti musiikkinsa vaikuttavasti ja istuvasti kohtaukseen kuin kohtaukseen. Randy Newmanin suoritus Marriage Storyssä ja Thomas Newmanin työt Taistelulähetit - 1917 -elokuvassa olivat oikein mainioita, mutta ei mielestäni jääneet ihan samalla tavalla mieleen kuin kaksi edelistä nimikettä.

John Williamsin tapauksessa on pakko kyllä sanoa, että mielestäni hänen nimityksensä ei ollut sopivaa, koska hänen musiikkinsa perustuivat suurimmaksi osaksi jo hänen aiemmista olemassaolleista Star Wars -sävellyksistään, joita on jo juhlittu vuosien mittaan ennen tämän vuoden gaalaa. Joten se jää suosiolla pois harkinnoista, vaikka arvostankin suuresti hänen työtään myös tässäkin elokuvassa. Voittajaksi valitsen ehdottomasti taivaanrikkovan Hildur Guðnadóttirin hänen erinomaisesta sävellystyöstä Joker-elokuvassa.

Toive: Hildur Guðnadóttir (Joker)
Veikkaus: Hildur Guðnadóttir (Joker)
Voittaja: Hildur Guðnadóttir (Joker)



PARAS LYHYTANIMAATIO

 

  • Dcera (Daughter)
  • Hair Love
  • Kitbull
  • Memorable
  • Sister
Toive: -
Veikkaus: Hair Love
Voittaja: Hair Love



PARAS LYHYTELOKUVA

 

  • Brotherhood
  • Nefta Football Club
  • The Neghbours' Wndow
  • Saria
  • A Sister
Toive: -
Veikkaus: Brotherhood
Voittaja: The Neighbours' Window



PARAS LYHYTDOKUMENTTI

 

  • In the Absence
  • Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)
  • Life Overtakes Me
  • St. Louis Superman
  • Walk Run Cha-Cha
Toive: -
Veikkaus: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)
Voittaja: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)



PARAS DOKUMENTTIELOKUVA

 

  • American Factory
  • The Cave
  • The Edge of Democracy
  • For Sama
  • Honeyland
Toive: The Cave
Veikkaus: For Sama
Voittaja: American Factory



PARAS KANSAINVÄLINEN ELOKUVA

 

  • Boze Cialo | Corpus Christi (Puola)
  • Honeyland (Pohjois-Makedonia)
  • Les Misérables (Ranska)
  • Kärsimys ja kunnia | Pain and Glory (Espanja)
  • Parasite (Etelä-Korea)

Rehellisesti sanottuna, olen nähnyt tässä kategoriassa vain yhden elokuvan ja se on eteläkorealaisen Bong Joon-hon ohjaama mestariteos Parasite. Vaikka olenkin kuullut paljon ylistyksiä muista elokuvista- joistakin enemmän ja joistakin vähemmän - uskon vakaasti, että Parasite voittaa kategorian leikitellen.

Toive: Parasite (Etelä-Korea)
Veikkaus: Parasite (Etelä-Korea)
Voittaja: Parasite (Etelä-Korea)



PARAS ANIMAATIOELOKUVA

 

  • Näin koulutat lohikäärmeesi 3 | How to Train Your Dragon: The Hidden World
  • J'ai perdu mon corps | I Lost My Body
  • Klaus
  • Huippujengi himalajalla | Missing Link
  • Toy Story 4

Oli yllättävää, että yksi ehdottomista animaatiosuosikeistani ei pääässyt edes ehdokkaiden joukkoon, vaikka olisin uskonut sen automaattisesti löytävän paikkansa sieltä. Kyse siis Frozen II:sta, joka jäi rantaan tämän kategorian suhteen. Se taas tekee valinnastani erittäin helppoa, sillä nyt minun ei tarvitse valita kahden näkemäni elokuvan väliltä, joista toinen tulee voittamaan suht varmalla prosentilla. Vaikka Näin koulutat lohikäärmeesi 3 onkin mielestäni erittäin hyvä elokuva, Toy Story 4 onnistui yllättämään kaikki varteenotettavuudellaan, vaikka pelot nojasivatkin ennakkoon turhan jatko-osan suuntaan. Toy Story 4 voittaa kategorian suht varmasti.

Toive: Toy Story 4
Veikkaus: Toy Story 4
Voittaja: Toy Story 4



PARAS SOVITETTU KÄSIKIRJOITUS



Voi että, kun tässä olisi taas tarjolla monta erityisen hyvää vaihtoehtoa palkinnon saajaksi, mutta yksi on kuitenkin valittava. The Irishman kertoi mafiapainoitteisen tarinan, joka oli hyvin pitkä ja puuduttava kaiken kaikkiaan, vaikka elokuvan vastaanotto puhuukin puolestaan. Jojo Rabbit yllätti ainakin minut henkilökohtaisesti hyvin veikeällä ja jollain häiritsevällä tavalla myös omaan lapsuuteen heijastaen samaistuttavalla tarinallaan.

Joker vei katsojan upeasti hahmon psykologisen päänavauksen syvimpiin onkaloihin ja Pikku naisia ihastutti kaikki sukupuolesta riippumatta voimaannuttavalla perhekomediadraamallaan. Kaksi paavia -elokuvaa en olekaan nähnyt, mutta mielestäni näistä vaihtoehdoista Jojo Rabbit ansaitsee palkinnon omaperäisestä lähestymistyylistään hyvin vaativaan ja arkaan aihealueeseen kääntäen sen vakavuuden vaikuttavasti komediaksi.

Toive: Joker
Veikkaus: Jojo Rabbit
Voittaja: Jojo Rabbit



PARAS ALKUPERÄISKÄSIKIRJOITUS

 


Täysin uusia ja uniikkeja käsikirjoituksia tuli taas tämän vuoden aikana koettua ja mielestäni kyseisen kategorian ehdokkaat onnistuivat kaikki vaativassa työssään. Veitset esiin - Kaikki ovat epäiltyjä on hyvin uniikki lähestymistapa klassiseen mysteeripainoitteiseen whodunnit-genreen, joka onnistui upeasti tuomaan myös moiteettomasti istuvan komediapainoitteisen vivahteen jännittävään asetelmaan. Marriage Storyssä käsittelimme avioeron tuomia pieniä ilon aiheita ja suuria suruja, jotka muodostivat erittäin dramaattisen ja täynnä sydäntä sisältävän kokonaisuuden koettavaksemme.

Taistelulähetit - 1917 -elokuva on siitä uniikki tapaus, että ohjaaja Sam Mendes kirjoitti elokuvan omasta lapsuudestaan kumpuavan tarinan pohjalta, joka avarsi nuoren brittipojan mielikuvituksen alkuunkin. Once Upon a Time in Hollywood taas on Quentin Tarantinon rakkauskirje Hollywoodin kulta-ajoille, joita hän yritti parhaansa mukaan sekoittaa tarantinomaiseen tapaan luodakseen sen pohjalta jotain tavallisesta poikkeavaa.

Parasite taas on sekoitus lukuisia genrejä tyylejä, joka täydellisesti hyppelehtii aiheesta toiseen kritisoiden vaikuttavasti sekä yhteiskunnallisia, että poliittisia luokkaerotteluja. Vaikka kaikki kategorian elokuvat ovatkin erityisiä omassa arvossaan, mikään ei omasta mielestäni mene jäätävän realistisen ja monipuolisen Parasiten edelle, joka ei ainoastaan säväytä alkuperäisyydellään, mutta myös ennalta-arvaamattomuudellaan.

Toive: Parasite
Veikkaus: Parasite
Voittaja: Parasite



PARAS NAISSIVUOSA

 


Vuosi on ollut upea osoitus siitä, että naiset osaavat työnsä yhtä hyvin - ellei jopa paremminkin kuin miehet. Kathy Batesin roolisuoritusta en olekaan vielä kokenut johtuen elokuvan myöhäisen julkaisun vuoksi, mutta muut ehdokkaat ovat paikkansa ehdottomasti ansainneet listalta. Laura Dern oli siitä erikoinen lisä jo valmiiksi tähtien täyttämään näyttelijärinkiin, että ollessaan näytöllä, hän onnistuu ajoittain vaikuttavasti varastamaan huomion jopa päähahmoilta.

Scarlett Johanssonilla on ollut upea vuosi takana, sillä hän on yksi niistä harvoista naisista, jotka ovat onnistuneet saamaan ehdokkuuden samana vuonna sekä sivuosan, että pääosan roolistaan. Jojo Rabbitissa Scarlett näyttää osaavansa näytellä muutakin kuin vakavia rooleja, kun taas raketin lailla noussut Florence Pugh todellakin sementoi paikkansa lupaavimpien näyttelijöiden ryhmässä. Margot Robbie onnistuu myös esittämään hyvin vaativaa roolia, joka poikkeaa hiukan hänen viime aikaisista rooleistaan paljonkin.

Vaikka toivoisinkin mahtavan Florence Pugh'n voittavan tässä kategoriassa, en usko hänen vievän pystiä kokeneen Laura Dernin nenän edestä, joka todellakin näytti kaikille osaavansa pyörittää elokuvaa myös sivuroolistaan.

Toive: Florence Pugh (Pikku naisia | Little Women)
Veikkaus: Laura Dern (Marriage Story)
Voittaja: Laura Dern (Marriage Story)



PARAS MIESSIVUOSA

 


Vaikka olenkin vain listalta The Irishmanin ja Once Upon a Time in Hollywoodin nähnyt, olen suhteellisen varma voittajasta. Al Pacino ja Joe Pesci ovat kyllä mahtavia rooleissaan Martin Scorsesen uudessa mafiaelokuvassa, mutta Brad Pitt on se näyttelijä, joka onnistui voittamaan katsojan kuin katsojan puolelleen sivuosana Quentin Tarantinon omaperäisen Once Upon a Time in Hollywoodin aikana. Voitto menee täten hänelle lähes varmasti.

Toive: Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)
Veikkaus: Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)
Voittaja: Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)



PARAS NAISNÄYTTELIJÄ

 


Näistä näyttelijöistä on puhuttu paljon hyvää ja ihan syystäkin. Cynthia Erivon ja Renée Zellwegerin roolisuorituksia en valitettavasti päässyt todistamaan, vaikka etenkin jälkimmäisestä kuulinkin erittäin paljon kehuja. Scarlett Johansson on tuplaehdokkuutensa ansainnut, sillä hänen roolityönsä Marriage Storyssä nosti näyttelijän tason henkilökohtaisesti aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Saoirse Ronan on onnistunut haalimaan jo neljä Oscar-ehdokkuutta, mikä on näinkin nuorelle naiselle hyvin harvinaista. Toisaalta hänen lahjakkuutensa ja käsityksensä omista hahmoistaan antaa hänelle etulyöntiaseman muihin nouseviin tähtiin verrattuna, sillä tuntuu ihan kuin kaikki mihin hän koskisi muuttuisi kullaksi.

Charlize Theron taas onnistuu uskottavasti esittämään oikean elämän henkilöä ahdistavassa draamaelokuvassa, jossa hänen uskottavuuttaan koetellaan ja testataan monella tapaa. Vaikka kategoriassa onkin monta upeaa naista ja yhtä monta erinomaista roolisuoritusta, uskon vahvasti, että nuori Saoirse Ronan onnistuu haalimaan ensimmäisen palkintonsa vihdoin itselleen. 

Toive: Saoirse Ronan (Pikku naisia | Little Women)
Veikkaus: Saoirse Ronan (Pikku naisia | Little Women)
Voittaja: Renée Zellweger (Judy)



PARAS MIESNÄYTTELIJÄ

 


Tämä kategoria on siitä erikoinen, että tähän olisi voinut ehdottomasti lisätä muutaman nimen lisää ja taso ei olisi välttämättä edes pudonnut kokonaisuudessaan. Antonio Banderasin ja Jonathan Prycen elokuvat kun ovat näkemättä en pysty sanomaan ovatko he oikeasti kuinka hyviä omissa rooleissaan, mutta huhujen mukaan he onnistuvat erinomaisesti.

Leonardo DiCaprio oli kyllä näyttelijä, jota en itse odottanut näkyvän tällä listalla ollenkaan. Hän ei missään nimessä ollut huono tai pettymys muihin verrattuna, mutta mielestäni pari muuta kaveria olisi ehkä ansainnut hänen paikkansa ennen häntä, kuten esimerkiksi erinomainen Robert Pattinson The Lighthouse -elokuvasta. Adam Driver oli myös ilmiömäinen.

Kun Joaquin Phoenix nimitettiin Joker-elokuvan pääosaan ikoniseen rooliin, olin myyty hetkessä. Tiesin hänen onnistuvan roolissaan täydellisesti ja elokuvan nähtyäni olen edelleenkin sitä mieltä. Hän kun on tunnettu muodonmuutoksistaan ja hyvin häiritsevistä omistautumisistaan rooleilleen, tässä elokuvassa hän uppoaa mentaalisesti epävakaan ihmisen muottiin erinomaisesti. Hän mielestäni tulee myös voittamaan pystin tässä kategoriassa lähes varmasti.

Toive: Joaquin Phoenix (Joker)
Veikkaus: Joaquin Phoenix (Joker)
Voittaja: Joaquin Phoenix (Joker)



PARAS OHJAAJA

 


Arvostan elokuvaohjaajia suuresti, sillä se määrä työtä, mitä he joutuvat tekemään, on aivan käsittämätöntä käsittää esimerkiksi suhteellisen tavallisen kaduntallaajan näkökulmasta katsottuna. Tänäkin vuonna meillä on viisi ehdokasta, jotka ovat jo varteenotettavuutensa aiemmin näyttäneet ja jotka ovat palanneet takaisin entistä vahvemmilla esityksillään. Martin Scorsese palasi takaisin mafiaelokuvien pariin ja tämä tuntuukin melkein kuin rakkauskirjeeltä ja hyvästeiltä sellaisille elokuville. Todd Phillips onnistuu ensimmäistä kertaa The Hangoverin jälkeen todistamaan olevansa lahjakas hahmovetoisen tarinan kertoja.

Sam Mendes on aiemmin upeasti ohjannut Skyfall-elokuvan loistoon ja palauttanut Daniel Craigin Bond-elokuvat nousukiitoon. Tällä kertaa hän halusi tehdä jotain henkiökohtaisempaa ja itselleen tärkeää - se into välittyykin upeasti näytölle. Quentin Tarantino jatkaa oman tyylinsä lypsämistä, mutta edelleenkin asetelmilla ja genreillä leikkiminen on tuottanut tulosta, eikä tämäkään kerta ole osoittautunut muuksi kuin osumaksi.

Bong Joon-ho säväytti maailmaa omalla hyvin uniikilla ja epätavanomaisella elokuvallaan, joka ei ainoastaan onnistu herättämään ajatuksia, mutta onnistuu myös nostamaan monenlaisia tunteita pinnalle. Hänen täydellinen ohjauksensa Parasite -elokuvassa on mielestäni palkinnon arvoinen suoritus.

Toive: Sam Mendes (Taistelulähetit - 1917 | 1917)
Veikkaus: Sam Mendes (Taistelulähetit - 1917 | 1917)
Voittaja: Bong Joon-ho (Parasite)



PARAS ELOKUVA

 


Paras elokuva. Tämä Graalin malja, jota jännitetään pitkän gaalan läpi. Se on aina ollut Oscar-gaalan kohokohta ja edelleenkin ihan ymmärrettävistä syistä. Tänä vuonna on monta mainiota ehdokasta kyseisen pystin voittajaksi ja tämä onkin yksi vaikeimmista kategorioista, jos analysoi sitä omien preferenssien puolesta. Itselleni nimittäin vain yksi elokuva oli ylitse muiden ja loput olivat suhtkoht samaa tasoa.

Voittajaksi toivoisin ehdottomasti Parasiteä, joka olisi suuri yllätys, sillä akatemia ei ole kovinkaan lämpimästi vastaanottanut ulkomaisia elokuvia tässä kategoriassa. Mielestäni nyt, jos milloin, olisi oikein naseva hetki muuttaa tapojaan ja yllättää kaikki. Varmimmaksi vaihtoehdoksi olen kuitenkin nostanut Sam Mendesin ohjaaman Taistelulähetit - 1917, joka yhtälailla todellakin ansaitsee tunnustusta mestarillisesta toteutuksestaan.

Toive: Parasite
Veikkaus: Taistelulähetit - 1917 | 1917
Voittaja: Parasite



Näin! Nyt on kaikki kategoriat käyty läpi ja analysoitu enemmän tai vähemmän, joten nyt on aika korkata juomat ja gaalaeväät ja jännittää tuloksia. Toivon todella, että gaala vastaa odotuksiamme ja tarjoaa jälleen kerran paljon vilskettä ja hulinaa sekä palkintojen jaon osalta, että itse spektaakkelin osalta.

Veikkaustulokset: 17 oikein 24:sta kategoriasta

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 9.2.2020

Kommentit